Det er midt september, og fyringssæsonen står for døren.
Bor du i et af de 16.000 københavnske hjem, som har en brændeovn, så skynd dig at skifte den ud. I hvert fald hvis det er en gammel, ikke Svanemærket brændeovn fra før 2005.
Forureningsberegner: Se din miljøforurening med din brændeovn
Denne forureningsberegner, som netop er blevet udgivet af Det Økonomiske Råd, viser, hvor meget den enkelte dansker forurener miljøet med sin gamle, ikke-Svanemærkede brændeovn.
Fyrer du fx op i din gamle brændeovn 100 dage om året, forurener det lige så meget, som hvis du varmer dit hjem op med almindelig fjernvarme i… 41.700 dage, svarende til 114 år! Eller med et gasfyr i… hold så fast… 1.670.000 dage, svarende til 4.575 år!
Prøv selv beregneren og se, hvor meget du forurener miljøet med din brændefyring.
Alle tal i beregneren stammer fra Det Økologiske Råd, som også har kvalitetstjekket beregneren.
Skyld i 550 årlige dødsfald i Danmark
CO2-mæssigt forurener brændeovnene med store mængder sodpartikler, der er den næststørste årsag til global opvarmning efter CO2.
Faktisk udleder brændefyring 4 gange så mange sundhedsskadelige partikler på en fyringssæson end al biltrafikken i hele regionen udleder på et år.
Dette fremgår af denne rapport, Nationalt Center for Miljø og Energi DCE har lavet for Region Hovedstanden i 2018.
Dertil er det af Det Økonomiske Råd anslået, at brændefyring (især via ikke-miljømærkede brændeovne) årligt er skyld i, at 550 danskere dør for tidligt på landsplan, ligesom det er skyld i 330.000 årlige luftvejslidelser blandt os danskere.
Lige nu er der installeret ikke-miljøsikrede brændeovne i omtrent 355.000 danske hjem, svarende til mere end hver 8. danske husstand (kilde: Bolius).