Moderne forskning har vendt op og ned på forståelsen af vores hukommelse. Forskningen har især været interesseret i, hvordan man kan sikre sig, at vidner til forbrydelser husker korrekt.

Det korte svar er, at man slet ikke kan det. Vores hukommelse er altid selektiv og aldrig 100 % pålidelig. Der er et hav af forskellige faktorer, der kan påvirke vores hukommelse, uden at vi nogensinde vil lægge mærke til det. Det kan være følelser, men også erindringer der ligner det, vi vil huske. Problemet er, at vi næsten altid er sikre på, at vi husker korrekt og indrømmer slet ikke muligheden, at det kunne være forkert alligevel.

Vi glemmer også ting. Husnøglen for eksempel. Den har lige været der, men hvor er den forsvundet hen? Der findes næppe et menneske i verden, der ikke har oplevet, at han eller hun ikke har kunne finde husnøglen. Det er en meget alm. problematik.

Hvorfor er det netop husnøglen?

Kender du det? Du er på vej ud af døren, men kan simpelthen ikke finde husnøglen. Du bliver mere og mere stresset. Du afsøger de samme steder igen og igen til ingen nytte. Hvor kan den pokkers husnøgle mon gemme sig? Den er forsvundet på nærmest magisk vis. Og nu kniber det også med tiden. Hvis ikke du finder nøglen inden for de næste 30 sekunder, vil du komme for sent til dit møde. Nu begynder panikken for alvor at brede sig.

Værre endnu er, når du står udenfor din aflåste dør og ikke kan finde nøglen. Du husker, at du lagde den i taskens venstre sidelomme. Der er den altid. Bare ikke i dag. Du kan høre katten miave i lejligheden. Den stakkels kat kan høre, at du er der, men hvad sker der?

Skal du ringe efter en låsesmed? En god låsesmed kan altid få åbnet din dør, men det er naturligvis meget billigere at huske nøglen. At opbevare husnøglen under dørmåtten er heller ikke en løsning. Så kan du lige så godt lade døren stå åben.

Sådan bliver du bedre til at huske husnøglen

Når det sker tit, at du glemmer husnøglen, kan du prøve at lære, hvordan du husker bedre. Der findes nogle teknikker. Her er en af dem:

Prøv at forestille dig den situation, hvor du sidst har set nøglen. Luk øjnene og prøv at genskabe det billede, hvor du sidst har set nøglen. Havde du den i hånden? Hvad gjorde du så? Gå derfra videre til den situation, hvor du har lagt mærke til, at nøglen var væk. Måske er du nødt til at gå frem og tilbage flere gange. Men chancerne er gode for, at erindringen før eller siden falder på plads. Hvis ikke den gør, så er det måske på tide at ringe efter en låsesmed alligevel. Denne oplevelse hjælper dig måske også med at huske husnøglen næste gang. Det er i hvert fald værd at prøve.

Del dette indlæg

Der er lukket for nye kommentarer.