Vi har samlet lidt fakta om, hvordan en biopejs fungerer, installationen heraf – ja, generelt alt du bør vide omkring sådan en pejs. Den er stadig ny her i 2019. Det gælder særligt, hvad angår en indbygning som pejseindsats, men ethanolpejsen bliver mere og mere populær som tiden skrider frem!

Derfor er det vigtigt at gennemgå, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en pejs, der brænder på ethanol. I og med, at det miljøvenlige alternativ til en brændeovn, stadig en relativ ny har vi valgt at fokusere på det helt basale ved pejsen – altså hvad gør man, når der pludselig sidder en biopejs i sit hjem.

Hvordan virker biopejse så?

Funktionen i biopejse kan variere, da der skelnes mellem en manuel og en automatisk udgave. Der er sågar nogle, der kan semi-automatiske, fordi påfyldningen sker semi-automatisk. Vi vælger dog at holde os til en manuel og automatisk udgave for ikke forvirre læseren. Flammen, synet og virkningen af biopejsen er nogenlunde den samme – forskellen ligger mere i start, stop og justering af flammen.

Den manuelle biopejs

Påfyldning af bioethanol sker typisk ved at der opfyldes fra en flaske eller en dunk. Er der tale om en flaske, så vil den typisk indeholde 1 liter. Det fungerer lidt ligesom, når du hælder mælk over havregrynene. I det her tilfælde skal du bare ikke hælde det ned i en skål, men derimod i brandkarrets åbning. Åbningen er ofte en aflang lineær åbning, der er en del smallere end en dyb tallerken. Derfor kan det være en god idé at bruge en tragt til påfyldning.

Påfyldes den manuelle biopejs via en dunk, vil det ofte være en god idé at købe en pumpe til at påfylde enheden. Det skyldes, at det er svært at hælde af en dunk og man vil ofte opleve, at den skvulper. Antænding sker ved at tænde ild til brandkarret åbning med en almindelig lighter – af sikkerhedsmæssige årsager gerne en lang af slagsen.

Hvis flammestørrelsen ønskes at blive reguleret, vil det i de fleste tilfælde være muligt ved at justere et medfølgende stållåg over åbningen i brandkarret. Det skubbes ganske enkelt via et medfølgende værktøj, så flammeåbningen minimeres. Dermed bliver flammen og forbruges tilsvarende mindre. Pejsen går ud, hvis låget trækkes hele vejen over åbningen. Det skyldes, at ilden kvæles, fordi der ikke kommer ilt ind til flammen.

Biopejs med automatisk påfyldning og tænd-sluk

Som det fremgår af ordet, så forekommer denne mere automatisk. Af samme årsag er denne type af biopejs dyrere, fordi den indeholder mere elektronik end den mekaniske udgave. I en automatisk pejs til bioethanol vil påfyldning typisk ske via en pumpe, som tapper fra en større dunk med bioethanol. Det skyldes, at dunkene naturligvis er billigere i forbrug på grund af den større mængde. Nogle biopejse pumper automatisk den mængde ethanol i karret, der skal bruges, mens andre skal pumpes manuelt.

De fleste automatiske biopejse kan styres med en fjernbetjening, men i nogle tilfælde vil det ofte være et tilkøb. Det gælder eksempelvis, hvis der investeres i branchens førende biopejse fra Planika Fires. Disse kan ofte fås med og uden fjernbetjening. I princippet ligger forskellen i, hvorvidt du vil trykke en knap på en remote eller direkte på brænderen. I mange tilfælde er brugeren af pejse alligevel ovre for at påfylde brandkarret.

Biopejs Shop i Aalborg er landets førende forhandler af Planika biopejse, som udstilles i virksomhedens showroom på adressen. De er Planikas autoriseret forhandler i Danmark, og er således eksperter i netop deres produkter.

Indbygning af en biopejs i en væg

Lad os starte med at prioritere, at en biopejs ikke kræver nogen skorsten. Allerede nu står håndværkeren og klapper i sine robuste hænder af glæde. Typisk er hovedpinen i en pejseinstallation netop skorstenen. Se bort fra den udfordring, og lad os ikke gøre monteringen sværere end den i princippet er. En biopejs montør kan nemlig være den lokale tømrer, mureren, nabo, dig selv eller en anden bekendt med lidt fingersnilde. Det kræver således ikke en autoriseret installatør, og væggen skal i princippet bygges som om, det var hvilken som helst anden enhed, der skulle bygges ind i en væg – dog med det faktum, at der naturligvis skal tages højde for brandsikkerheden i installationen. Du kan i nedenstående link læse dig frem til, hvordan du kan indbygge en biopejs i væggen:

Guide: Sådan bygger du en biopejs ind i væggen

En installation af en biopejs kan ofte være meget let. Ønsker du eksempelvis TV2 biopejsen, der hænger ned fra loftet i Go’ Morgen og Go’ Aften Danmark, så skal den altså bare have fire skruer i loftet! Dét er nemt, og det samme er gældende, hvis der investeres en vægophængt pejs til ethanol. Disse vægpejse monteres typisk på samme måde som et almindeligt TV. De helt fritstående leveres sågar typisk færdigsamlet, og skal i princippet blot pakkes ud af papkassen. Derfor: Har du lidt, meget eller ingen fingersnilde, når det kommer til håndværk, så er biopejsen altså en overkommelig løsning.

Del dette indlæg

Der er lukket for nye kommentarer.