I starten af efteråret begynder kulden at trænge sig på og de fleste tænder for deres radiatorer efter en lang sommerpause. Der kan dog være stor forskel på hvor stor en varmeregning du får i fyringssæsonen, alt efter hvordan du indstiller boligens radiatorer– og hvordan du indretter dit hjem i forhold til radiatorernes placering.

Her får du 3 tips til, hvordan du udnytter varmen fra dine radiatorer bedst muligt.

Indstil dine radiatorer korrekt

For hver grad du hæver temperaturen i hjemmet, stiger varmeforbruget med omkring fem procent. Det er derfor en god idé at holde en stabil temperatur i hjemmet i hele fyringssæsonen.

Den optimale indendørstemperatur er 21 grader og hvis dine radiatorer og dit varmeanlæg er korrekt konfigureret og den såkaldte fremløbstemperatur er tilstrækkelig, vil du kunne opnå denne temperatur ved at indstille dine radiatorer på mellem 1 og 3 ½ på termostaten.

Kan du ikke det, er det en god ide at få en VVS’er til at tjekke, om alting er som det skal være.

Lad i øvrigt dine radiatorer arbejde sammen. Det kan være nærliggende at tro, det er billigere at lade én radiator være tændt end 4. Sandheden er dog, at én radiator der skal varme et helt rum op, skal arbejde hårdere end 4 radiatorer der hjælpes ad.

Hold en stabil temperatur

Dine radiatorer bruger mindre energi på at være indstillet på samme niveau dagen igennem end skiftevis blive slukket og tændt hele tiden. Det kan ganske vist være fristende at skrue ned for dine radiatorer, så snart du føler rumtemperaturen i det tidligere kølige rum atter er blevet behagelig. Det giver dig dog ikke besparelser på varmeregningen, måske endda tværtimod.

Sørg i stedet for at lade dine radiatorer finde det niveau, der skaber din foretrukne indendørs temperatur og lade dem forblive der.

Eneste undtagelse er, hvis du har intelligente, tidsstyrede termostater, som sænker temperaturen en smule om natten. Disse systemer selv sørger for at temperaturen i rummet aldrig kommer så langt ned, at genopvarmningen bliver energimæssigt omkostningstung.

Undgå at dække dine radiatorer til

For at varmen fra dine radiatorer kan blive udnyttet optimalt, er det vigtigt, at varmen der strømmer fra dem kan blive fordelt i rummet.

Mange radiatorer bliver dog forhindret i dette – fordi de måske bliver dækket af møbler, der står foran eller er gemt væk bag tunge gardiner.

Nogen har også deres radiatorer gemt væk bag radiatorskjulere. Det er ganske vist en smuk løsning, men ikke så hensigtsmæssigt, når det kommer til at udnytte varmen bedst muligt. Har du grimme radiatorer kan du derfor med fordel enten lade dem få en makeover med en gang maling eller overveje en udskiftning i stedet.

Vil du have flere tips til et godt indeklima og energibesparelser? Så finder du masser af energisparetips her.

Del dette indlæg

Der er lukket for nye kommentarer.