Havearbejde kan være ret så anstrengende for kroppen, men da det er noget, man ikke kommer udenom at gøre, når man har en have, er anstrengelserne ikke noget, der altid bliver taget hensyn til. Det er dog vigtigt at passe på sin krop, og der er heldigvis masser af ting, man kan gøre for at hjælpe sig selv med at undgå skader i forbindelse med havearbejde.

Pas på din ryg

Siden det meste af havearbejdet foregår nede på jorden, oplever mange, at det især er ryg og knæ, den er gal med efter en hel dag i haven. Der skal ikke så meget til, før man oplever ubehag og endda smerter i ryggen, og det er derfor ekstra vigtigt, at man, i forbindelse med havearbejde, som netop er belastende for ryggen, passer på sig selv. Der findes masser af nyttige ting til arbejdet i haven, som skåner ens ryg – et eksempel er en skammel eller en taburet, så man kan sidde ned og arbejde i stedet for at knæle.

Det er også værd at overveje at have blomster og andre planter stående i arbejdshøjde. Plant for eksempel blomster i nogle dekorative krukker i stedet for direkte i jorden. På den måde undgår du nemlig at skulle helt ned og sidde på jorden for at kunne nå. Du kan også investere i højbede.

Udfør havearbejde ofte

Jo længere tid der går mellem, man laver havearbejde, jo mere arbejde vil der være at tage sig af. Det betyder, at man hurtigt vil komme til at bruge mange timer på at kravle rundt på knæ for at pille ukrudt eller plante blomster. Man gør derfor kun sig selv en tjeneste ved at få havearbejdet overstået ofte og regelmæssigt. Afsætter du en times tid til havearbejde hver anden uge, vil du have meget lettere ved at komme ukrudtet til livs, og din krop vil ikke mindst takke dig.

Tag en pause

Det er vigtigt at tage en pause eller to, imens man er i gang med havearbejdet, for selv hvis der ikke er så meget arbejde, er det stadig anstrengende for kroppen. Når du holder pauser undervejs, kan det godt være, at du bliver nødt til at afsætte lidt mere tid til at få det hele overstået, men til gengæld behøver du ikke på samme måde at klage over smerter og udmattelse bagefter.

Del dette indlæg

Der er lukket for nye kommentarer.